Domokos
Ο Δομοκός και το κάστρο του δεσπόζουν στον νότιο θεσσαλικό κάμπο.

 

Η αρχή

Πέντε φίλοι, τύποι ανήσυχοι δημιουργικοί και πολυπράγμονες, με κοινό τόπο όχι μόνο τη γη καταγωγής τους, αλλά και το ισχυρό όραμα, την ευζωία και την αγάπη για το καλό κρασί, ένωσαν τις ικανότητες και τους στόχους τους με πρόθεση κι επιθυμία τη δημιουργία μιας οινικής γκάμας από σπουδαία κρασιά, που προάγουν όχι μόνο τον γηγενή πλούτο αλλά και τις αρχές ενός μεγάλου κρασιού για πολυπλοκότητα, νοστιμιά και ισορροπία.

Έτσι το 2000 ιδρύθηκε το Κτήμα Ευάμπελος Γη, ένα όνομα που δεν επιλέχθηκε τυχαία ή κατΆ ευφημισμόν, αφού το μοναδικά ξεχωριστό terroir του μετουσιώνει το οινικό όραμα σε μια εξέχουσα γευσιγνωστική πραγματικότητα.

Σκοπός τους είναι η ανάδειξη του γηγενούς πλούτου μέσα από κορυφαία 1η ύλη και η παραγωγή κρασιών από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες όπως αυτές μετουσιώνονται από το γενναιόδωρο terroir του Κτήματος.

Η Φιλοσοφία

Η φιλοσοφία είναι η θεμελιώδης αρχή κάθε επιτυχημένου εγχειρήματος. Φιλοσοφία της Ευαμπέλου Γης είναι συγκερασμός της ιστορικής παράδοσης με το μοντέρνο, η αξιοποίηση των καλύτερων στοιχείων και από τους δύο πόλους ώστε να δημιουργηθεί συλλογικό πλαίσιο αρμονικών αντιθέσεων που ισορροπούν μεταξύ τους. Σεβασμός στο ιστορικό παρελθόν και ρηξικέλευθες ιδέες από κάθε τι σύγχρονο και καινοτόμο, καθώς και τεχνολογία αιχμής σε κάθε εργαστηριακό κι επιστημονικό τομέα, είναι στοιχεία, που συνθέτουν την αντίληψη των ανθρώπων της Ευαμπέλου Γης για τη βέλτιστη δημιουργική καλλιέργεια, την οινοποίηση αλλά και την εμπορική παρουσία των ετικετών τους με τελικό στόχο πάντα την αναγνώριση και την αποδοχή τους από το οινόφιλο κοινό καταναλωτών μα και ειδικών.

Το σχήμα της φιάλης, η σοφία των προγόνων ως προς τη γνώση της γης και τον πλούτο της, η φύσει και θέσει οικολογική αντίληψη καθώς και οι παραδοσιακές τεχνικές στην οινοποίηση ―όπου χρειάζεται να διατηρηθούν για το άριστο τελικό αποτέλεσμα― είναι δεδομένα, που φωτογραφίζουν το παραδοσιακό κομμάτι της Ευαμπέλου Γης.

Αρτιος υλικοτεχνικός και ψηφιακός εξοπλισμός, οινοποιητικό στυλ που ταιριάζει με το σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά και τη μοντέρνα γαστρονομία της εποχής μας, μίνιμαλ λογότυπο στην εταιρική ταυτότητα είναι η σύγχρονη πνοή του Κτήματος.

Ο Αμπελώνας

Evampelos,neige.640x350.web
Τα κλήματα του αμπελώνα στο Γερακλί κοιμούνται ήσυχα κάτω από το πάπλωμα του χιονιού τον χειμώνα

Ευάμπελος Γη, ετυμολογικά και κυριολεκτικά σημαίνει ένα ωραίο, εύμορφο αμπέλι. Όπως ακριβώς το ανθρώπινο χέρι έχει αξιοποιήσει το δώρο ενός πολύ σπουδαίου Κτήματος.

Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που πραγματικά γίνεται λόγος για εθνικό terroir, όλα δηλαδή τα στοιχεία εκείνα εδάφους, υπεδάφους, κλίματος, ηλιοστασίου, αιολικής ταυτότητας και λοιπής χλωρίδας, που συνθέτουν σε συνδυασμό με τις καλλιεργήσιμες εκεί ποικιλίες οιναμπέλου, την εξαιρετική πλατφόρμα πάνω στην οποία «χτίζονται» διεθνώς Μεγάλα Κρασιά.

Η Γη, πολύ περισσότερο από κατευθυντήριος παράγοντας για την ποιοτική 1η ύλη, αποτελεί την κύρια έκφραση που διακρίνει κανείς στη στόφα των αληθινά σπουδαίων κρασιών.

Το Κτήμα βρίσκεται στο Γερακλί του Δομοκού Φθιώτιδας, σε υψόμετρο 400 μέτρων με κλίση 8% και ΒΔ προσανατολισμό έκτασης 220 στρεμμάτων, όπου έχουν με φροντίδα φυτευτεί ελληνικές και γαλλικές ποικιλίες.

Η σύσταση του Εδάφους είναι αργυλοαμμώδης, πλούσια σε οργανικές ενώσεις, με παρουσία χαλικιών –που δίνει τη δυνατότητα για πολύ καλές στραγγίσεις στις πρώιμες βροχές του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη, εξασφαλίζοντας έτσι εξαιρετική ωρίμανση αλλά και οργανοληπτικό πλούτο κι εκφραστικότητα.

Σε εκτεταμένα σημεία κάτω των 60 πόντων υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, που προσδίδουν μεταλλικότητα και παλμό στο σταφύλι.

Ένα σημαντικό στοιχείο του κλίματος της περιοχής είναι οι καλές βροχοπτώσεις το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ οι θερμοί καλοκαιρινοί μήνες με τις ξηρές και δροσερές βραδιές τους δημιουργούν διαφορές θερμοκρασίας έως και 15 βαθμών Κελσίου, που εξασφαλίζουν αρωματικό πλούτο, φαινολική ωριμότητα και γευστική παρρησία στα κρασιά.

 

Evampelos.Printemps
Την άνοιξη τα κλήματα ξυπνούν ξεκούραστα για επιδοθούν στο ευγενικό τους έργο

 

 Δικτυακός τόπος: Ευάμπελος Γη-Οίνοι Δομοκού

Τα κρασιά της Ευαμπέλου Γης:

 Δείτε όλα τα κρασιά μας