Κτήμα Μερκούρη, γενική άποψη
Το Κτήμα Μερκούρη επιπλέει στα νερά του Ιονίου, την αύρα και τον κυματισμό του πελάγους μεταφέρουν τα ευγενή κρασιά και το εξαιρετικό λάδι του,

Το Κτήμα Μερκούρη βρίσκεται στη Δυτική Πελοπόννησο, πάνω στο υψίπεδο του ακρωτηρίου Ιχθύς, στην  περιοχή Κορακοχωρίου του Δήμου Πύργου, πολύ κοντά στο λιμάνι του Κατακώλου και σε απόσταση 30 Km  περίπου από την Αρχαία Ολυμπία.

Είναι παλιό, αγρόκτημα με ιστορία 150 χρόνων στην παραγωγή οίνου, ελαιολάδου και, παλαιότερα,  κορινθιακής σταφίδας. Η ιστορία του αρχίζει το 1864, όταν ο Θεόδωρος Μερκούρης αγοράζει το πρώτο  αγροτεμάχιο, και η εγκατάσταση του πρώτου αμπελώνα χρονολογείται από το 1870, όταν φθάνουν  από τη Βόρεια Ιταλία μοσχεύματα της ποικιλίας «Refosco». Αργότερα, στα τέλη του 19ου αιώνα, το κρασί του  κτήματος αρχίζει να εξάγεται στην Ευρώπη. Καϊκια της εποχής αράζουν από καιρό σε καιρό στον  μικρό όρμο του κτήματος, για να φορτώσουν τα γεμάτα με κόκκινο κρασί δρύινα βαρέλια με προορισμό το  λιμάνι της Τεργέστης. Παράλληλα, ο αμπελώνας του κτήματος, που γρήγορα θα γίνει ονομαστός στην Ηλεία,  τροφοδοτεί για πολλές δεκαετίες τη γύρω περιοχή με μοσχεύματα της ποικιλίας Refosco ή «Μερκούρη»,  όπως θα γίνει τοπικά γνωστή.

 

Μουσείο Κτήματος Μερκούρη
Το μουσείο παραδοσιακών αγροτικών εργαλείων και παλαιών οινοποιητικών μηχανημάτων του Κτήματος Μερκούρη

Στα 1930, ο Λεωνίδας Θ. Μερκούρης δημιουργεί, μέσα στο κτήμα, σύγχρονο για την εποχή του οινοποιείο,  με υπόγειες δεξαμενές 300 t περίπου, το οποίο παραμένει ενεργό μέχρι το 1960.

Κάβα ωρίμανσης κρασιών Κτήματος Μερκούρη
Μέσα σε δρύινα γαλλικά βαρέλια ωριμάζουν σε υπόγεια κάβα τα κρασιά του Κτήματος Μερκούρη

Από το 1985, με την 3η και 4η γενιά της οικογένειας, αρχίζει νέα, συστηματική προσπάθεια για την  αναβίωση της οινοπαραγωγικής δραστηριότητας του κτήματος, με την παραγωγή τυποποιημένων κρασιών.  Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ανασυγκροτούνται  και εκσυγχρονίζονται οι παλιές εγκαταστάσεις του  οινοποιείου, προστίθενται νέα κτίρια, αντικαθίσταται ο  μηχανολογικός εξοπλισμός με σύγχρονα οινοποιητικά  μηχανήματα, ανανεώνονται και επεκτείνονται οι  αμπελώνες με νέες φυτεύσεις, και το Κτήμα Μερκούρη  παίρνει τη νομική μορφή οικογενειακής  Α.Ε. Σήμερα η εταιρεία Κτήμα Μερκούρη Α.Ε.  διευθύνεται από τους αδελφούς Βασίλη και Χρίστο  Κανελλακόπουλο, δισέγγονα εκ μητρός του Θόδωρου Μερκούρη, μέλη της 4ης γενιάς της οικογένειας.

Οι αμπελώνες του Kτήματος Μερκούρη είναι συγκεντρωμένοι γύρω από τις κατοικίες της οικογένειας καθώς και σε δύο ακόμη γειτονικές τοποθεσίες. Εκτείνονται σε συνολική έκταση 180 περίπου στρεμμάτων και βρίσκονται σε περιοχή που οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες ενδείκνυνται ιδιαίτερα για την παραγωγή οίνων ποιότητας. Όλοι οι αμπελώνες, καθώς και οι άλλες καλλιέργειες του Κτήματος, έχουν ενταχθεί σε σύστημα Ολοκληρωμένης Καλλιέργειας.

Εκτός από τους οίνους ποιότητας το άλλο σκέλος στην παραγωγική προσπάθεια του Κτήματος Μερκούρη είναι το ελαιόλαδο. Προϊόν των ιδιόκτητων ελαιώνων του, φυτεμένων με ελιές της καλύτερης ελληνικής ποικιλίας «Κορωνέϊκη» με σημερινή ηλικία μεγαλύτερη των 100 ετών, διακρίνεται για την εξαιρετική του ποιότητα τον αρωματικό του πλούτο και το γευστικό του χαρακτήρα.

 

 

 

 

Γραφεία Κτήματος Μερκούρη
Το ελαιοτριβείο-οινοποιείο που έχτισε ο προπάππος πριν 140 χρόνια παραμένει πάντα η καρδιά των οινοποιητικών και ελαιοποιητικώς εργασιών του Κτήματος Μερκούρη

Δικτυακός τόπος: www.mercouri.gr

Προϊόντα Κτήματος Μερκούρη: