Sigalas.Paris.Vimeo.web2
Ο αμπελώνας της Σαντορίνης έχει ιστορία 3.000 ετών και χαρακτηριστικά που τον κάνουν μοναδικό. Ο Πάρις Σιγάλας μιλά για αυτά και παρουσιάζει τις ποικιλίες του νησιού.

 

Το «Κτήμα Σιγάλας» βρίσκεται στον κάμπο της Οίας, στη Σαντορίνη. Η πλέον πολυδυναμική ποικιλία της μεσογειακής ζώνης, το Ασύρτικο, καθώς και το Αϊδάνι, το Αθήρι, η Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, με σεβασμό στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους δίνοντας κρασιά ποιοτικά, αναγνωρισμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.  

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι πανάρχαιος, με πανάρχαιες ποικιλίες. Τα ευρήματα που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου αποτελούν άμεσες μαρτυρίες ότι η καλλιέργεια της αμπέλου στη Θήρα (Σαντορίνη) χάνεται στο βάθος των χιλιετιών. Ο προϊστορικός αυτός αμπελώνας, καταστράφηκε με τη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου, γύρω στο 1620 πΧ.

Ο αμπελώνας στο νέο ηφαιστειακό έδαφος ξαναδημιουργείται με την εκ νέου κατοίκηση του νησιού περί το 1200 πΧ. Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσουμε τον αμπελώνα της Σαντορίνης, αμπελώνα “ηλικίας τριών χιλιάδων ετών” δεδομένου ότι από τότε μέχρι σήμερα καλλιεργείται χωρίς διακοπή. Το αμπέλι και ο οίνος βρίσκονται εδώ και αιώνες στον πυρήνα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του νησιού.

Κτήμα Σιγάλας -- κλήμα
Για να αντέξουν στα δυνατά μελτέμια και στον φλογερό ήλιο που κατακαίει το άνυδρο νησί, το κλάδεμα γίνεται με εντελώς ειδικό τρόπο. Και με τα χρόνια τα κλήματα παίρνουν τη μορφή της γειτονικής πανάρχαιης καλντέρας.

Τα κλήματα είναι αυτόρριζα (δεν καταστράφηκαν από την επιδημία της φυλλοξήρας), ηλικίας άνω των πενήντα ετών. Η ανανέωσή τους από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, γίνεται με τον ίδιον τρόπο, που είναι η τεχνική με “καταβολάδι”. Δηλαδή, στη θέση του κλήματος που πέθανε τοποθετείται κληματόβεργα που ο αμπελουργός την παίρνει από το διπλανό κλήμα, αφού τη βάλει πρώτα στο έδαφος, σε βάθος περίπου τριάντα εκατοστών. Από την κληματόβεργα αυτή θα προκύψει το νέο κλήμα, απαράλλακτο στα χαρακτηριστικά με τον γενήτορά του.

Αμπελώνας Μουσείο

Το ιδιαίτερο έδαφος της Σαντορίνης, δημιούργημα της μεγάλης έκρηξης του 1620 πΧ, προστάτεψε τον αμπελώνα από την επιδημία της φυλλοξήρας, με συνέπεια τα κλήματα να είναι από τα λιγοστά αυτόρριζα σε όλον τον κόσμο. Η τρισχιλιετής ηλικία του αμπελώνα, το γεγονός ότι τα ίδια τα κλήματα έχουν ηλικία άνω των πενήντα ετών, το ιδιόμορφο κλάδεμα καθώς και οι μοναδικές πανάρχαιες ποικιλίες, καθιστούν τον αμπελώνα της Σαντορίνης ιστορικό, ξεχωριστό, αμπελώνα-μουσείο. Δίνει κρασιά μοναδικά, υψηλής ποιότητας, που παλαιώνοντας στις σύγχρονες «κανάβες», εκφράζουν την ιδιαιτερότητα της Σαντορίνης, αυτή που θαυμάζει όλος ο πλανήτης.

Η εταιρεία «Κτήμα Σιγάλας» ιδρύθηκε το 1991. Αρχικά το οινοποιείο στεγάστηκε εκεί όπου παλαιότερα ήταν η παραδοσιακή κάναβα της οικογένειας του Πάρι Σιγάλα. Το 1998 κατασκευάστηκε και λειτούργησε σε ιδιόκτητο χώρο νέα μονάδα παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης οίνων. Έκτοτε, και μετά από συνεχείς επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επεκτάσεων διαμορφώθηκε η σημερινή παραγωγική υποδομή με δυνατότητα επεξεργασίας και εμφιάλωσης 300.000 φιαλών ετησίως.

Τα κρασιά μας εξάγονται στη Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, Αγγλία, Κύπρο, Ελβετία,  Χονγκ-Κονγκ, Σαγκάη, Σουηδία, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Βραζιλία, ΗΠΑ και Καναδά. Το ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ συνεχίζει να υλοποιεί την αναπτυξιακή του στρατηγική στηριζόμενο πάντα στις τρεις βασικές ιδρυτικές του αρχές: δημιουργική σχέση με την παράδοση της θηραϊκής γης, τεχνογνωσία και ποιότητα.

Sigalas.Kanava
Προστατευμένα στην υπόγεια κάναβα, τα κρασιά του Κτήματος Σιγάλα γίνονται παλαιώνοντας οι γνησιότεροι εκφραστές των μοναδικών χαρακτηριστικών της Σαντορίνης

 

Προϊόντα Κτήματος Σιγάλα