Pantopoleio.Stamatis.tameio.640x480

Σπούδασα μάγειρας. Δούλεψα στα καράβια, σε ταβέρνες και σε εστιατόρια. Τελευταία μου δουλειά πριν αναλάβω το Παντοπωλείο ήταν στην κουζίνα του ΙΚΕΑ. Οργανωμένη διαδικασία, βιομηχανική, κάπως μονότονη αλλά σε όμορφο περιβάλλον, ήρεμο και ευγενικό και με καλούς συναδέλφους.

Άφησα την ασφάλεια του ΙΚΕΑ για να αναλάβουμε μαζί με τη Λουίζα το μαγαζί της θείας Γεωργίας Ψυχογιού, αδελφής του παππού της. Βρέθηκα σε εντελώς αντίθετη κατάσταση: στο χάος της Βαρβακείου με εκατοντάδες μαγαζιά πλάι-πλάι που πουλάνε συνήθως τα ίδια πράγματα στις ίδιες περίπου τιμές και πρέπει να προσελκύσουν τους πελάτες τους διαφημίζοντας την πραμάτεια τους δυνατότερα από τον πλαϊνό τους. Ή εξυπνότερα από τον πλαϊνό τους. Πάει το σταθερό ωράριο, ο σταθερός μισθός, η ασφάλεια που νιώθεις όταν άλλοι, ανώτεροι στην ιεραρχία, παίρνουν τις αποφάσεις και έχουν τις ευθύνες. Έπρεπε εμείς πια να αποφασίζουμε για όλα, έπρεπε να ρισκάρουμε, έπρεπε να προσαρμόσουμε τη ζωή μας στα δύσκολα ωράρια της Βαρβακείου που για τα κρεοπωλεία, τα ψαράδικα και τα εστιατόρια ξεκινούν στις 5-6 το πρωί και τελειώνουν το βράδυ, μερικές φορές τη νύχτα. Ευτυχώς, το δικό μας ωράριο δεν ήταν τόσο εξαντλητικό.

Η θεία Γεωργία με βοήθησε να καταλάβω τη λειτουργία του μαγαζιού, να μάθω τα εμπορεύματα και τους προμηθευτές. Ήξερα πολλά για τα τρόφιμα αφού ήμουνα μάγειρος, άλλα όμως ήταν για μένα εντελώς καινούργια. Μετά η θεία αποχώρησε, βγήκε στη σύνταξη, έρχεται πια σαν επισκέπτρια. Στενοχωρήθηκε όλη η αγορά όταν έφυγε, ακόμη περισσότερο οι πελάτες. Ήταν προσωπικότητα η Γεωργία. Για πολλά χρόνια η μοναδική γυναίκα που κρατούσε μόνη της εμπόριο στη Βαρβάκειο. Την εκτιμούσαν οι άλλοι μαγαζάτορες και οι προμηθευτές, την αγαπούσαν οι πελάτες. Διάσημη και αγαπητή. Πάντα οι παλιοί πελάτες με ρωτάνε τι κάνει και της στέλνουν χαιρετίσματα. Το μαγαζί είχε ιδρύσει ο μεγαλύτερος αδελφός της, ο Σάββας. το 1957. Εδώ και 15 χρόνια έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό, στο Νεοχώρι των Λεχαινών, και γερνάει ήσυχα, έφθασε τα 90.

Μόλις το αναλάβαμε αποφασίσαμε να αλλάξουμε το μαγαζί, να μην είναι σαν όλα τα άλλα της αγοράς στην όψη, και να επεκταθούμε και σε άλλα προϊόντα. Ως τότε το μαγαζί είχε σχεδόν αποκλειστικά ελιές και λάδι, παστά και τουρσιά. Και χαλβά, πολύ χαλβά, τις μέρες της Σαρακοστής. Έπρεπε να βρω νέους προμηθευτές, νέους παραγωγούς για τα νέα προϊόντα. Κριτήριο μου ήταν πάντα ο άνθρωπος, αν μου γεννούσε εμπιστοσύνη ώστε να δώσω βάση σε αυτά που έλεγε και να μην κινδυνεύω να φέρω στο μαγαζί εμπορεύματα που δεν θα ήταν στο επίπεδο που το κρατούσε η Γεωργία και πριν από αυτή ο Σάββας. Με βοηθούσε και ο πατέρα της Λουίζας, ο Δημήτρης Ψυχογιός. Αυτός ασχολήθηκε κυρίως με τα γραφειοκρατικά και το δικό μας λάδι και κρασί που φτιάχνουμε για το μαγαζί. Αυτός μας έφερε σε επαφή με τους bostanistas.gr που θα συνεργαζόμαστε από ‘δω και πέρα.

Όλα αυτά μέσα στην κρίση. Τη χειρότερη στιγμή αναλάβαμε το μαγαζί, το 2011. Ο κόσμος που ερχόταν στη Βαρβάκειο όλο και αραίωνε, έχανε τη συνήθεια να έρχεται στο Κέντρο. Όμως τα καταφέραμε, μου φαίνεται. Συνεργαζόμαστε με εξαιρετικούς ανθρώπους, παραγωγούς και εμπόρους, που μας εκτιμάμε και τους εκτιμάμε. Σέβονται τη βασική αρχή του μαγαζιού, που ισχύει από την εποχή του Σάββα και της Γεωργίας: ποιοτικά προϊόντα σε σωστές τιμές, εξυπηρέτηση για τον πελάτη. Ειδικά στα προϊόντα με το ζύγι, που είναι η ειδικότητα της Βαρβακείου, έχουμε καταφέρει ό,τι καλύτερο υπάρχει στην περιοχή. Δεν έχουμε προϊόντα που τα βρίσκει κανείς στο κάθε σουπερμάρκετ, δεν θα είχαμε λόγο να υπάρχουμε σε αυτή την περίπτωση. Η αξία που βάζουμε εμείς, είναι ότι βρίσκουμε προϊόντα που δεν είναι τυποποιημένα και μαζικά αλλά δημιουργήματα ανθρώπων, μικρών παραγωγών συνήθως, που σκέφτηκαν και κόπιασαν για να τα φτιάξουν. Αυτή την «προστιθέμενη αξία» προσφέρουμε στην πελατεία μας. Θα την μεταφέρουμε και στο ιντερνέτ.

Τώρα με το e-shop κάνουμε άλμα: νέοι προμηθευτές που μας τους σύστησαν οι bostanistas.gr, νέα προϊόντα, νέοι πελάτες. Πού ελπίζουμε να τους γνωρίσουμε και από κοντά.

Καλή συνέχεια!

Σταμάτης Φλαμπούρης

 

Eίδη από πολλούς και διαφορετικούς παραγωγούς,
ανάλογα με την εποχή και τη διαθεσιμότητα: